Eat Spain Drink Spain: Spanish Design and Gastronomy (ref. C015)
Gastronomía. Eat Spain Drink Spain: Spanish Design and Gastronomy
In English.
Experience the intersection of gastronomy, art, and design that defines Spanish culinary culture.
As part of Eat Spain Drink Spain join food writer Blanca Valencia in exploring how Spanish culinary heritage comes alive through unique design. This workshop examines the marriage of functionality and design in Spain's most well-known food and drink-related objects—from packaging and bottles to utensils that tell stories of regional identity, use and culture.
The workshop explores both traditional and contemporary pieces: ancient drinking vessels like the botijo, porrón, and bota; Rafael Marquina's iconic dripless olive oil cruet; Zumex's revolutionary orange juice machines; and the essential paella pan.
We'll discover how Spanish design has elevated everyday items into cultural icons: the legendary Anís del Mono bottle immortalized in works by Juan Gris and Pablo Picasso, the shapes of Spanish cheeses like Manchego and Tetilla and the mythic Chupa Chups lollipop logo created by Salvador Dalí. This event is sponsored by Carrington Wine Merchants and Taste of Sol.
Blanca Valencia is a food writer and event curator whose work explores the crossroads of food, culture, and storytelling. Born in Spain and raised in Central America, she has cooked and worked across four continents before settling in Dublin. A Le Cordon Bleu–trained chef with an MA in Gastronomy, she writes The Gazpacho Chronicles, a Substack with an irreverent take on Spanish food and drink culture, and is the co-founder of Art Plate Ireland, a project linking food and art through events and tours at the National Gallery of Ireland and festivals across Ireland. Formerly she was co-host of the award-winning Spice Bags podcast, which explored international food in Ireland (2019-2023) and co-author of Soup (Blasta Books).
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Eat Spain Drink Spain: Diseño español y gastronomía
En inglés.
¡Descubre la intersección entre gastronomía, arte y diseño que define la cultura culinaria española!
Dentro del programa Eat Spain Drink Spain, te invitamos a una charla-degustación guiada por de la escritora gastronómica Blanca Valencia en la que podrás explorar cómo el patrimonio culinario español cobra vida a través de un diseño único. Durante la sesión, examinaremos la unión entre funcionalidad y diseño en los objetos más icónicos relacionados con la comida y la bebida en España: desde envases y botellas hasta utensilios que cuentan historias de identidad regional, uso y cultura.
El taller repasará piezas tanto tradicionales como contemporáneas: antiguas vasijas para beber como el botijo, el porrón y la bota; la icónica aceitera antiderrame de Rafael Marquina; las revolucionarias máquinas exprimidoras de zumo de naranja de Zumex; así como la indispensable paellera.
Descubriremos cómo el diseño español ha elevado objetos cotidianos a la categoría de iconos culturales: la legendaria botella de Anís del Mono, inmortalizada en obras de Juan Gris y Pablo Picasso; las formas de quesos españoles como el Manchego y el Tetilla, y el mítico logo de Chupa Chups creado por Salvador Dalí. También examinaremos la pionera evolución del diseño en la industria conservera de pescado en España y admiraremos las etiquetas de vinos contemporáneas como las de Matsu, Gran Cerdo y las celebradas colecciones de etiquetas de Eustaquio Uzqueda de La Rioja.
Blanca Valencia es escritora gastronómica y comisaria de eventos, cuyo trabajo explora la intersección de la comida, la cultura y la narración de historias. Nacida en España y criada en Centroamérica, ha cocinado y trabajado en cuatro continentes antes de establecerse en Dublín. Es chef formada en Le Cordon Bleu con un Máster en Gastronomía. Escribe The Gazpacho Chronicles, una newsletter en Substack que ofrece una visión irreverente de la cultura gastronómica española, y es cofundadora de Art Plate Ireland, un proyecto que vincula comida y arte a través de eventos y visitas guiadas en la Galería Nacional de Irlanda y en festivales por todo el país. Anteriormente, fue copresentadora del galardonado pódcast Spice Bags (2019-2023), que exploraba la comida internacional en Irlanda, y coautora del libro Soup (Blasta Books).